Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Rozhodla druhá půle I v Severní Makedonii Češky vítězné!

I v Severní Makedonii Češky vítězné!

foto: reprezentace.chf.cz

30. 09. 2019 - 16:23

V prvním poločase Češky trápily neproměněné šance, ve druhém už dění na hřišti zcela ovládly. Severní Makedonii přestřílely poměrem 37:29 a vybojovaly si tak velmi cenné body do kvalifikačních bojů. V dosavadním průběhu kvalifikace zůstávají stoprocentní.

Český tým proti Makedonkám nastoupil od začátku se zkušenou sestavou a od prvních minut chtěl držet domácí pod tlakem. Od začátku se jim to dařilo. První branku zápasu si zapsala Hurychová, Češky rovněž dobře bránily, a tak z rychlé akce mohla další trefu přidat vzápětí Korešová.  Po první trefě Makedonek přidaly pak další dvě trefy Jeřábková a z rychlého útoku Malá a Češky tak úvodní minuty ovládly poměrem 4:1.

Příležitost korigovat dostaly Makedonky v 8. minutě ze sedmičky. Satrapová si na střelu Ristovské sáhla, smolně však proklouzla za její záda. Na druhé straně sedmičku Korešové vylapala Serafimová a Makedonky využily nabídnutou šanci na korekci na 3:4. Další sedmičkovou šanci měla využít Malá, ani ona ale nebyla úspěšná, i když Serafimové tentokrát pomohla branková konstrukce a proti vyrovnání byla naštěstí na druhé straně Satrapová. Po dobrém začátku se tak český tým dostal do útlumu, nedařilo se mu dostat míč do makedonské sítě, a tak nakonec ve 13. minutě vyrovnávala na 4:4 Makedonka Sazdovská.

Střelecky pak český tým znovu probudila Korešová, která proměnila sedmičku, jíž sama pro svůj tým vybojovala. I Češkám pak navíc pomohla dobře postavená branková tyč a Zachová zvyšovala český náskok opět na dvě branky 7:5, následně jej i sama udržovala (6:8). Ve 20. minutě využily Makedonky českého oslabení a Livrinkjová s Ristovskou zařídily domácím vyrovnání na 9:9. Po návratu na hřiště ale Korešová vrátila vedení Češkám a za stavu 9:12 braly pět minut před přestávkou Makedonky oddechový čas.

K výrazné korekci si zprvu nepomohly, Češky si udržovaly tří i čtyřbrankový odstup (10:14). Pak ale domácí využily prázdné domácí branky, přidaly pár rychlých akcí a nejednou to bylo o jedinou branku 13:14, v posledních vteřinách prvního poločasu dokonce vyrovnaly a devět vteřin před přestávkou volal Bašný tým k poradě, aby si do šaten Češky nesly alespoň minimální vedení. Střela Jeřábkové ale skončila jen v rukou Serafimové a o přestávce tak bylo skóre vyrovnané 14:14.

Na úvod druhého poločasu opět povzbudila český tým Zachová (14:15), vzápětí ale Makedonky opět získaly výhodu přesilové hry po vyloučení Kordovské a se štěstím zase vyrovnaly. Makedonky zagresivnily a vysunuly obranu a Češkám tak znovu vracela vedení až ze sedmičky Korešová, udržovala je Zachová. K úspěšné dvojici se přidala i Jeřábková a Češky si držely důležitý náskok (19:21).

Zachová měla svůj den a když zvýšila už na 24:20, šly se Makedonky znovu poradit. Makedonský prapor pak pozvedala Livrinikjová. Nejprve korigovala ze hry a potom ještě z nařízené sedmičky. Dobře rozehrané utkání ale nechtěly dát z rukou českého týmu Korešová s Malou, Makedonky byly pod tlakem a prohrávaly 22:28. Bezpečný odstup si pak český tým udržoval, růžky vystrkovala sice pořád Livrinkjová, sama však proti dobrému výkonu Češek nestačila (25:32). V posledních třech minutách Makedonky tlačily, Češky ale byly na koni, Kordovská v 58. minutě zvyšovala už na rozdíl sedmi tref 34:27 a bylo rozhodnuto. V posledních vteřinách se do střeleckého zápasu zapsala spolu s Adámkovou i Kvášová a se spoluhráčkami mohly slavit vítězství 37:29 a veledůležité body do kvalifikační tabulky.

„Myslím, že jsme vyhráli zaslouženě, ale v prvním poločase jsme jim dali dvakrát šanci vrátit se do zápasu. Na začátku, když jsme vedli 4:1, jsme neproměnili několik vyložených šancí a domácí se dotáhli. Podobně ve druhé půli prvního poločasu jsme zase vedli o tři, čtyři branky, ale nechali jsme se několikrát zbytečně vyloučit a oni se vrátili do zápasu. Ve druhé půli to bylo lepší, zodpovědnější, jejich brankářky toho tolik nechytily, naše hráčky proměňovaly všechny své šance. Každý gól a rozdíl ve skóre je v kvalifikační skupině důležitý. Domácí návštěvníci nevytvořili týmu žádnou atmosféru, naopak naši fanoušci fandili a vytvořili nám skoro domácí prostředí. Jsme moc rádi, že za námi přijeli a tato skupinka českých fanoušků nám hodně pomohla.

"Výsledkový cíl tohoto týdne byl vyhrát oba zápasy. Jsem spokojený s tím, jak se hráčky na oba zápasy připravovaly. Výhra doma s Portugalskem byla skoro povinnost, to, že jsme vyhráli v Makedonii, může být ale velmi důležité. A to, že jsme vyhráli o hodně, to může být také klíčové. Panuje tak u nás spokojenost. Držíme dvě výhry, z toho jednu na palubovce týmu, se kterým můžeme bojovat v červnu o postup. Doufáme ale, že bude rozhodnuto dřív," řekl trenér českého týmu Jan Bašný.

Severní Makedonie – Česká republika 29:37 (14:14)

Další články