Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Buďte fit! Jak na bolesti zad

Jak na bolesti zad

foto: freepik.com

08. 05. 2020 - 15:00

V dalším pokračování rubriky o pohybu, zdraví a o tom, jak být fit se zaměříme na problém, které trápí hodně lidí. Pan Rudolf má dotaz: Téměř dvacet pracuju v kanceláři, mám tedy sedavé zaměstnání. A začínám mít trošku potíže se zády, podle lékaře bych měl začít cvičit. Jak na to? Stačí mi nějaké cvičení s vlastní vahou nebo jsou nutné nějaké přístroje, co mívají reklamy v televizi?

Dobrý den pane Rudolfe, problém, s kterým se potýkáte dnes bohužel postihuje velikou část populace. Dříve se lidé o mnoho více hýbali, více se pracovalo manuálně, nebyly televize a počítače, takže dospělí i děti trávili více času pohybem. Dnes přibývá sedavých zaměstnání, jelikož se společnost modernizuje a někam posouvá (což je samozřejmě dobře), více jezdíme autem, večer sedíme u televize, děti se ve školách méně hýbou a více koukají do telefonů. Takových problémů bychom mohli najít nespočet. Z těchto důvodů spousta lidí trpí právě bolestí zad, krční páteře, hlavy apod. Náš „pohodlný“ život je i příčinnou mnoha vážnějších onemocnění, ale o tom zase třeba jindy.

Váš lékař vás na bolest zad správně nasměřoval ke cvičení a poopravil bych, že k jakémukoli pohybu. Ze začátku bych se, co nejvíce snažil chodit pěšky nebo jezdil na kole. Šel si zahrát fotbálek nebo pravidelně dělal jinou pohybovou aktivitu. Určitě bych se neřídil reklamami v televizi, jelikož jsou to jen marketingové tahy. Správné držení těla, brániční dýchání nebo posílení mezilopatkových svalů vás žádný přístroj nenaučí. Pokud by bolest nepolevovala, tak bych určitě aspoň ze začátku vyhledal kvalifikovaného trenéra v oblasti „fitness“, který by vás tyto základy měl naučit. A měl by vás nasměřovat k tomu umět zacházet právě se svoji váhou a tělem a nevyužívat různých přístrojů. To znamená posílit zádové svalstvo v oblasti lopatek, snažit se napravit často vyskytovanou protrakci ramen (padají dopředu), naučit správné dýchání do břicha, posílit takzvaný „core“ (hluboké, stabilizační svaly trupu těla) a spoustu dalšího.

V práci byste si měl natočit počítač přímo proti sobě, nevytáčet a nesklánět se k němu, snažit se sedět vzpřímený, lopatky tlačit k sobě a snažit se dýchat zhluboka. Čas od času vstát a projít se, nejezdit výtahem, ale chodit po schodech. Všechny takové maličkosti pomáhají, když se stanou součástí vašeho dne.

Každý z nás je něčím specifický, takže těžko takto posuzovat. Rozhodně se začněte pravidelně hýbat a ideálně i cvičit a i když to nebude hned, tak postupem času by bolest zad měla polevovat, k tomu se podaří shodit nějaké to kilo a určitě budete mít lepší pocit i náladu.

Fitness trenér Zdeněk Hányš, SikiSportGym

Další články