Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 18.4.
Svátek má Valérie
Menu

Liga do konce června LFA stanovila důležité termíny pro dohrání sezony

LFA stanovila důležité termíny pro dohrání sezony

foto: Petr Pelíšek

10. 04. 2020 - 11:59

Ligový výbor (LV) Ligové fotbalové asociace (LFA) na svém zasedání řešil řadu důležitých témat v čele s dalšími konkrétními kroky směrem k aktuální situaci v rozehrané sezóně. Přítomní členové LV se jednomyslně shodli na závěru, že ze sportovního hlediska je prioritou dohrání kompletního ročníku. Současně nabídne LFA klubům možnost předčasného vyplacení části financí v tíživé situaci. Asociace to uvedla na svém webu.

„Ligová fotbalová asociace bude plně respektovat rozhodnutí a doporučení odpovědných orgánů veřejné moci. Z hlediska sportovního pak nadále zůstává jednoznačnou prioritou vyvinout maximální možné úsilí k tomu, aby stávající soutěžní ročník F:L a FN:L byl dohrán dle hracího systému odsouhlaseného před začátkem soutěží a v termínu do 30. 6. 2020. To vše samozřejmě za předpokladu, že to umožní vývoj epidemiologické situace v ČR,“ prozradil Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace.

Dokončení obou soutěží v termínu do 30. 6. 2020 je možné pouze za předpokladu, že nejpozději od 1. 5. 2020, bude profesionálním klubům umožněna úplná tréninková příprava a od poloviny měsíce května budou moci být obě soutěže opětovně zahájeny byť bez přítomnosti diváků.

Pomocnou ruku nabídl po jednohlasném odsouhlasení Ligový výbor jednotlivým klubům i v oblasti financí. „Ligový výbor odsouhlasil možnost podpory členských klubů LFA, které se dostaly v důsledku aktuální situace do finančních potíží a nabídne jim možnost předčasné úhrady části květnové splátky odměny hrazené klubům ze strany LFA,“ svěřil se Dušan Svoboda.

Ligová fotbalová asociace je aktivní i na mezinárodním poli, kdy získává prostřednictvím organizace European Leagues průběžně informace o jednáních s UEFA a záměrech a návrzích týkajících se možného pokračování stávajícího soutěžního ročníku i v měsících červenec a srpen 2020.

„Nepřetržitě monitorujeme vývoj jednání mezi UEFA a asociacemi evropských lig i klubů. Pokud bude zřejmé, že není možné FORTUNA:LIGU A FORTUNA:NÁRODNÍ LIGU dohrát do 30. 6. 2020, bude i dle vývoje jednání na evropské úrovni a úprav mezinárodního kalendáře soutěží UEFA ze strany Ligového výboru připraven návrh na případné prodloužení stávajícího soutěžního ročníku a tento bude předložen k projednání Ligovému grémiu,“ řekl Dušan Svoboda.

Další kroky budou projednávány na půdě Ligového výboru nejpozději na konci dubna. Za předpokladu, že nebude nutné svolat jednání dříve. „Na tomto jednání bude vyhodnoceno, zda bude možné soutěže zahájit do poloviny měsíce května a současně bude stanoven termín pro jednání Ligového grémia, které bude svoláno v nejkratším možném čase po zrušení nouzového stavu,“ uzavřel předseda LFA.

Další články