Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 18.4.
Svátek má Valérie
Menu

Bývalý primátor a exministr Staněk se vrací do olomoucké politiky

Bývalý primátor a exministr Staněk se vrací do olomoucké politiky
Antonín Staněk, bývalý primátor Olomouce.

foto: Archiv redakce

16. 07. 2020 - 06:00

Olomouc - Exministr kultury, bývalý primátor hanácké metropole, proděkan na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého, olomoucký zastupitel i neúspěšný kandidát do zastupitelského křesla Olomouckého kraje, poslanec. Všemi těmito výrazy se dá označit Antonín Staněk, který se má po pauze trvající necelé dva roky vrátit do komunální politiky v Olomouci.

Informaci o tom, že se Antonín Staněk, bývalý primátor Olomouce, chystá vrátit do komunální politiky, potvrdil Hanáckému Večerníku zdroj z blízkosti zastupitelstva hanácké metropole.

Podle tohoto zdroje by se měl stát náhradníkem za zastupitelku sociálních demokratů Jitku Weiermüllerovou, která už je sama náhradnicí za Filipa Žáčka, který byl v minulých volbách jedničkou za ČSSD. Po necelých dvou letech by se tak měl vrátit do zastupitelstva, kde v minulém volebním období, prakticky do jeho konce, reálně do doby, kdy byl zvolený do sněmovny, zastával post primátora. V následujících volbách, které proběhly na podzim 2018, do zastupitelstva kandidoval z 15. místa. Tehdy vládnoucí ČSSD stejně jako ve spoustě dalších obcí České republiky počítala každý hlas, aby se nakonec se dvěma zastupiteli těsně nad pěti procenty do zastupitelstva dostala, Staněk mezi zvolenými chyběl.

Návrat Staňka do křesla olomouckého zastupitele nenechal chladnou tu část olomoucké veřejnosti, která proti němu, když byl ministrem kultury, pořádala protestní koncerty.

"Do olomouckého zastupitelstva nastupuje jako náhradník Staněk, ten nejhorší ministr kultury, který nám tak zavařil. To si žádá minimálně silné protesty jak od nás z MUO (Muzeum umění Olomouc pozn. red.), tak silný odpor ze strany olomoucké veřejnosti. Tohle nemůže zůstat bez odezvy," komentoval na svém Facebooku příchod Staňka zpět do Olomouce David Hrbek, lektor Muzea umění v Olomouci, moderátor a český spisovatel.

Do Olomouce se vrací po neúspěšném angažmá na ministerstvu kultury

Bývalý primátor by se tak měl vrátit do města, kde si během svého působení na ministerstvu kultury udělal spoustu nepřátel. A to hlavně kvůli tomu, že ze své pozice odvolal tehdejšího ředitele Muzea umění v Olomouci Michala Soukupa. Za jeho odvolání z pozice se sepsalo několik petic, v proluce na Denisově ulici, kde by mělo vyrůst SEFO, proběhl koncert hudebních hvězd s názvem Sbohem pane ministře.

Odvolání tehdejšího ředitele Muzea umění Olomouc spolu s ředitelem Národní galerie ovšem nebylo jediným kritizovaným krokem exministra Staňka. Veřejnost mu vyčítala například také postup při jmenování svých spolupracovníků. Na ministerstvo si přivedl jako svého náměstka bývalého náměstka hejtmana Olomouckého kraje a radního Prostějova Aloise Mačáka z ČSSD, který z vysoké politiky musel v roce 2015 odejít kvůli aféře s přijímáním finančních darů od soukromých firem. Mačák je veřejnosti znám i jako amatérský kreativec a pornobásník, o jeho konci na ministerstvu jsme psali zde.

Kdo je Antonín Staněk?

Docent Antonín Staněk byl primátorem Olomouce v letech 2014 až 2018 za ČSSD. Hned ve dvou volbách, v letech 2008 a 2012 usiloval také o vstup do zastupitelstva Olomouckého kraje, ani jednou ale neuspěl.

Post ministra kultury ČR zastával pouze rok, od června 2018, už jeho nástup do funkce ale doprovázely četné pochybnosti o jeho odborné připravenosti pro tuto roli a neméně kontroverzní a mediálně komentovaný byl i jeho odchod.

Hanácký Večerník o něm psal například i v souvislosti s kumulací funkcí, komentovali jsme také možný pád Babišovy vlády a také Staňkovu rezignaci.

V Olomouci byl Staněk veřejne známou osobností ještě před vstupem do komunální politiky, kdy působil jako pedagog na různých stupních škol.

Od roku 2001 dodnes působí na Univerzitě Palackého v Olomouci, vrcholem jeho univerzitního angažmá byla dosud pozice proděkana Pedagogické fakulty.

Šlo již o druhého "pravověrného rockera" v křesle primátora města Olomouce. Staněk miluje Metallicu a zlí jazykové tvrdí, že je i coby někdejší primátor Olomouce původcem poněkud bizarní tradice komunálem dotovaných vystoupení finské pěvecké hvězdičky Tarji Turunen, která (podobně jako neméně dotované Flamenco) již na centrálním náměstí hanácké metropole zdomácněla.

Preference voličů v posledních letech ČSSD příliš nepřejí. Průzkumy posledních měsíců často přibližují tento tradiční politický subjekt až k samotné hranici volitelnosti do zákonodárných orgánů a na vině tomu je bezpochyby nejen řada závažných korupčních kauz, které postupně vyplouvají na povrch, ale jistě i podobně něšťastná personální rozhodnutí, jakým byla podpora tohoto kontroverzního nominanta.

Je známo, že komunální politika je, spíše než o vzletných idejích, především o osobnostní kvalitě jednotlivých protagonistů a konkrétních tématech, která umějí prosadit. Čas ukáže, do jaké míry se navrátilec s pochroumanou minulostí bude schopný v Olomouci poprat s výzvami na obou těchto frontách.

 

 

 

Další články