Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 16.5.
Svátek má Přemysl
Menu

Oprava za 46 milionů Dolanský most, který prošel rekonstrukcí, už je průjezdný

Dolanský most, který prošel rekonstrukcí, už je průjezdný

03. 07. 2019 - 10:00

Včera byl slavnostně otevřen kompletně zrekonstruovaný Dolanský most, který je nejen důležitou spojnicí mezi severním Plzeňskem a Rokycanskem, ale zároveň umožňuje vyhnout se přetížené dopravě v Plzni.

Dlouhodobě plánovaná rekonstrukce Dolanského mostu byla zahájena v květnu 2018, kdy bylo provedeno úplné snesení a nahrazení původního vybavení mostu, demontována mostovka, která byla vystavěna širší, a to včetně nového veřejného chodníku širokého 1,5 m s 0,75 m širokým revizním chodníkem na protější straně. „Rekonstrukcí mostu dlouhého 203 m byla zvětšena šířka průjezdního prostoru vozovky z původních 5,4 m na nových 7,0 m. V rámci stavby byly postaveny nové úložné prahy na podpěrách, nový středový pilíř a byly provedeny sanace ponechaných železo-betonových částí mostu, jako jsou opěry, oblouky a stěnové stojky,“ vyjmenovává náměstek hejtmana pro dopravu Pavel Čížek.

Součástí stavby bylo rozšíření komunikace se zesílením náspů gabionovou stěnou s výstavbou nového chodníku podél komunikace svedeného mimo dopravní prostor silnice II/180.

Stěžejní stavební práce byly ukončeny k 15. prosinci 2018, kdy následující den byl na mostě obnoven provoz. V dubnu 2019 byly za částečného omezení provozu provedeny dokončovací a sanační práce, převážně z vnější strany a spodní stavby mostu. Oficiální otevření Dolanského mstu se uskutečnilo 2. července 2019.

Stavební náklady byly 45.884.000 Kč vč. DPH. Stavba byla předfinancována z rozpočtu Plzeňského kraje s předpokladem úhrady uznatelných nákladů do výše 85% z programu IROP,“ vyčísluje náklady hejtman Josef Bernard.

Zhotovitelem stavby byla Společnost „Most Dolany“ pod vedením společnosti FIRESTA – Fišer, rekonstrukce, stavby a.s. a společníkem SMP CZ, a.s.

Původní most ev.č. 180-010 převádějící dopravu přes řeku Berounku po silnici II/180 pod obcemi Dolany a Chrást byl vybudován v letech 1935-1938. První kolaudace mostu proběhla v říjnu 1940.

Další články