Zde může být vaše reklama.
Neděle 5.5.
Svátek má Klaudie, Květnové povstání českého lidu(1945)
Menu

Projekt EfficienCE Energeticky efektivní veřejná doprava ve střední Evropě

Energeticky efektivní veřejná doprava ve střední Evropě

foto: PMDP

07. 08. 2019 - 08:56

Nový středoevropský projekt spolupráce byl zahájen v červnu 2019 v německém Lipsku. Městské úřady, společnosti veřejné dopravy, univerzity a konzultanti udržitelné mobility spojují síly, aby prozkoumali a vyzkoušeli opatření ke zvýšení energetické účinnosti a roli obnovitelných zdrojů energie v systémech veřejné dopravy.

INTERREG EfficienCE

EfficienCE je projekt mezinárodní spolupráce financovaný z programu Interreg Střední Evropa, jehož záměrem je snížit uhlíkovou stopu v tomto regionu. Většina středoevropských měst má rozsáhlé systémy veřejné dopravy, které se mohou stát základem služeb nízkouhlíkové mobility. Veřejnou dopravu ve středoevropském regionu využívá více než 63 % dojíždějících. Opatření ke zvýšení energetické účinnosti a zvýšení podílu obnovitelných zdrojů na infrastruktuře veřejné dopravy tak mohou mít obzvláště velký dopad na snižování emisí CO2. Do projektu je zapojeno 7 zemí, kromě Česka to jsou Německo, Polsko, Rakousko, Itálie, Maďarsko a Slovinsko.

Projekt naplňuje vytčený cíl tím, že orgánům místní správy, organizátorům a provozovatelům veřejné dopravy poskytuje pomoc s přípravou plánovacích a finančních strategií a akčních plánů, realizací pilotních opatření a vytvářením nástrojů a školení pro plánování a provozování nízkouhlíkové infrastruktury. Mezi aktivity mezinárodního projektu EfficienCE patří například testování nových lehkých fotovoltaických materiálů, které budou napájet osvětlení, výtahy a eskalátory ve stanicích metra, nebo využití infrastruktury veřejné dopravy k nabíjení elektrických vozidel.

Plzeňské městské dopravní podniky, a.s. se projektu zúčastní s bateriovou posilovací stanicí, která bude sloužit k vyrovnání špičkového zatížení v trolejové síti a podpoří energeticky účinné formy městské dopravy, zejména rozvoj trolejbusů. Výsledky pilotních aktivit, znalosti a osvědčené postupy v oblasti energeticky účinných opatření shromážděné v jednotlivých městech budou předávány napříč regiony střední Evropy.

Dvanáct partnerů, včetně sedmi organizátorů/podniků veřejné dopravy ze sedmi zemí, bude spolupracovat po dobu tří let s cílem prozkoumat nevyužitý potenciál v tomto odvětví a přispět k naplnění cílů uvedených v Bílé knize EU, tj. snížit emise z dopravy do roku 2050 o 60 % a snížit na polovinu míru využití 'konvenčně poháněných' automobilů v městské dopravě do roku 2030.

Projekt je podporován programem Interreg Střední Evropa, financovaným z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Projekt v číslech

  • 12 partnerů
  • 7 zemí
  • rozpočet 2,4 milionu EUR
  • financování 2,0 milionu EUR z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj
  • 29 výstupů
  • doba trvání projektu: 1. 4. 2019 - 31. 3. 2022

Partneři projektu

Další články