Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Fiala oficiálně premiérem, Česko má jmenovanou novou vládu!

Fiala oficiálně premiérem, Česko má jmenovanou novou vládu!

foto: FB Petra Fialy

17. 12. 2021 - 11:49

Andrej Babiš už není českým premiérem, Česká republika má novou vládu. Na zámku v Lánech ji jmenoval prezident Miloš Zeman. Babišovým nástupcem se stal Petr Fiala, jeho vláda má před sebou hned dnes prvni důležité rozhodování, bude jednat o prodloužení nouzového stavu.

Zeman Fialu jmenoval na zámku v Lánech v 11 hodin. Nový kabinet má před sebou těžké období, kromě pandemie koronaviru a věcí s tím souvisejících ji čeká také předsednictví republiky v čele Evropské unie.

„Tímto slavnostním aktem přebírá zodpovědnost za dění v zemi nová koaliční vláda. Nezačínáme v lehké situaci, spousta věcí je zanedbána, občané čelí velkým problémům,“ řekl při slavnostním aktu Petr Fiala.

Nová vláda by s prací měla začít už dnes, čeká ji první zasedání, řešit se hude například možné prodloužení nouzového stavu.

„Čeká nás spousta práce. Chceme ji dělat trochu jinak než naši předchůdci. Chceme k řešení problémů přistupovat systematicky a s rozmyslem,“ doplnil nový premiér a také předseda Obcanské demokratické strany (ODS).

Prezident během svého krátkého vystoupení řekl, že vládě přeje, aby po ní zůstalo něco užitečného.

Zeman dnes jmenoval všechny ministry kromě jednoho. Navržený ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), je totiž v izolaci kvůli covidu. Jeho post dočasně zaujme šéf lidovců Marian Jurečka.

Další články