Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 18.4.
Svátek má Valérie
Menu

Máte nárok na příspěvek na bydlení? Pomůže vám kalkulačka

Máte nárok na příspěvek na bydlení? Pomůže vám kalkulačka

foto: Lukáš Blokša

01. 02. 2022 - 07:33

Chcete na Úřadu práce žádat o příspěvek na bydlení a nevíte, jestli na něj máte nárok? Koncem ledna Ministerstvo práce a sociálních věcí pod vedením šéfa lidovců Mariana Jurečky představilo novou speciální kalkulačku, která vám pomůže s výpočtem a vy tak zjistíte, zda nárok máte a kolik peněz byste od státu mohli dostat.

Kalkulačku zveřejnilo Jurečkovo ministerstvo v souvislosti s podpisem prezidenta Zemana na novele zákona o státní sociální podpoře, kterou podepsal 24. ledna.

Její vyplnění trvá dvě minuty, následně můžete návázat i online vyplněním žádosti. Na webu www.energetickyprispevek.cz najdete i všechny další potřebné informace, včetrně telefonního čísla 950 180 070, kde se můžete obrátit s jakoukoliv otázkou.

Kdo má nárok na příspěvek na bydlení?

O příspěvek na bydlení se žádá na Úřadech práce, v žádosti se posuzuje žadatelovo skutečné bydliště, výše čistých příjmů a výše uhrazených nákladů na bydlení. Vždy jde o průměr za minulé kalendářní čtvrletí. Do nákladů bydlení se započítávají také energie. Žadatel musí splnit tři podmínky.

Zaprvé musíte bydlet v bytě na základně nájemní, případně podnájemní smlouvy, nebo být vlastníkem bytu či domu, nebo být členem bytového družstva.

Zadruhé 30 procent (v Praze 35) vašich příjmů nestačí na úhradu nákladu na bydlení. A za třetí 30 procent (v Praze 35) vašich příjmů je nižších než takzvané normativní náklad na bydlení.

Další články