Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 18.4.
Svátek má Valérie
Menu

Ministerstvo změnilo trasování, přednost mají děti a senioři

Ministerstvo změnilo trasování, přednost mají děti a senioři
Hygienikům pomáhali s trasováním i policisté.

foto: Policie ČR

18. 01. 2022 - 11:29

Ministerstvo zdravotnictví od pondělí 17. listopadu změnilo pravidla týkající se trasování. V příštích týdnech se očekává nárůst případů nemoci covid-19, kvůli nakažlivější variantě omikron. Proto mají být podle metodického pokynu ministerstva prioritě trasováni senioři, děti a pracovníci sociálních služeb. I přesto ministerstvo apeluje na občany, aby v případě nutnosti co nejdříve vyplnili sebetrasovací formulář.

Metodický pokyn hlavní hygieničky Pavly Svrčinové zavedl takzvanou prioritizaci skupin obyvatel při trasování od pondělí 17. ledna. Dosud probíhalo trasování postupně. Důvodem ke změně je rychlé šíření varianty omikron. Podle hygieniků a epidemiologů tak dojde k rapidnímu nárůstu nových případů.

"Dochází k definování prioritních skupin, které budou v případě potvrzení onemocnění covidem-19 přednostně řešeny," stojí v metodickém pokynu, který od hlavní hygieničky putoval do krajských hygienických stanic.


Které skupiny jsou prioritní?

- lidé ve věku 6 až 18 let
- lidé starší 65 let
- lidé, kteří pracují u poskytovatele sociálních služeb

 

Skupinám, které jsou uvedené jako prioritní, budou hygienici při trasování telefonovat přednostně. Nový pokyn ale neznamená, že ostatní skupiny jsou z trasování vyjmuté. Také těm mohou hygienici i nadále zavolat. Pokud ale případů bude velké množství, propadnou ty z neprioritní skupiny dolů a pracovník hygieny je kontaktuje později.

Další články