Zde může být vaše reklama.
Sobota 20.4.
Svátek má Marcela
Menu

Už zítra otevřou školy, obchodní centra, zahrádky

Už zítra otevřou školy, obchodní centra, zahrádky

foto: Archiv redakce

10. 05. 2020 - 20:00

Po čtrnácti dnes nás zítra čeká další vlna rozvolňování opatření, která byla přijata kvůli snaze zpomalit šíření koronaviru v populaci. Češi se tak po dvou měsících budou moci vrátit do obchodních center a kadeřnictví. Na deváťáky a maturanty čekají školy, vůbec poprvé se pak letos Češi budou moct posadit na letní zahrádky. Rovněž budou povolené akce do jednoho sta lidí. To vše bude, stejně jako předchozí uvolňování, podléhat přísných hygienických pravidel. Další vlna rozvolňování je naplánovaná na 25. května. Co všechno tedy od zítřka Čechy opět mohou dělat?

Akce do 100 osob

Češi budou moct pořádat a účastnit se akcí do sto osob, jde o tyto typy akcí:

- divadelní, hudební, filmová a další umělecká představení, konat se budou moci také kulturní, sportovní, náboženské akce, shromáždění různých spolků, taneční, výstavy, slavnosti, poutě, přehlídky, cirkusy, ochutnávky, Češi se mohou těšit také na trhy a veletrhy a oslavy, veřejné i soukromé

- Češi si dále užijí také hromadné akce ve venkovních i vnitřních prostorách, svatby nebo bohoslužby

Otevřou se nákupní centra

S výjimkou stravovacích služeb se otevřou všechny provozovny v nákupních centrech, otevřou se všechny provozovny nad 2 500 metrů čtverečních, kde není zakázaný provoz, otevřít mohou také provozovny stravovacích služeb s prodejem přes výdejní okno a v rámci letních zahrádek.

Změn dozná i prodej oblečení a obuvi

Oblečení a obuv se může prodávat už čtrnáct dnů, nově budou platit jiná pravidla.

- zkoušení oděvů a obuvi může proběhnout až poté, kdy si zkoušející dezinfikuje ruce
- pokud zákazník vrátí zboží, to musí být následně na 24 hodin uloženo jinde, než ostatní zboží, pak se může opět nabízet zákazníkům

Kdo se může vrátit do škol?

Do škol se mohou vrátit:

- studenti závěrečných ročníků středních škol, konzervatoří a vyšších odborných škol pro účely přípravy na maturitní, závěrečné zkoušky a absolutorií (ve skupinách nejvýše 15 lidí)
- žáci 9. ročníků základních škol, ale výhradně pro účely přípravy na přijímací zkoušky (ve skupinách nejvýše 15 lidí, docházka není povinná)
- studenti všech ročníků vysokých škol (omezení počtu osob se nevztahuje praktickou výuku)
- studenti ústavů při zdravotnickém zařízení poskytovateli zdravotních služeb
- žáci základních uměleckých škol a jazykových škol s právem státní jazykové zkoušky (nejvýše 15 žáků ve skupině)
- studenti jednoletých kurzů cizích jazyků s denní výukou (ve skupinách nejvýše 15 lidí)

Dále se otevírají také školy při dětských domovech a ve výchovných a diagnostických ústavech, otevření čeká na střediska volného času (s maximálně školy při dětských domovech, ve výchovných a diagnostických  účastníky ve skupině)

Češi si letos poprvé sednou na letní zahrádky

Poprvé v letošním roce budou moct Češi zavítat na letní zahrádky, provozovny stravovacích služeb totiž budou moct prodávat přes výdejní okénko a právě také v rámci venkovních zahrádek.

 
Neposedné vlasy? Zajděte si ke kadeřníkovi

Nově mohou od zítřejšího dne otevřít také holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry, solária a různé kosmetické, regenerační, rekondiční a masérské služby. To vše za předpokladu, že zaměstnanec bude mít obličejový štít.

Za kulturou do muzeí a galerií

Lidé budou moct po dvou měsících opětovně zavítat do muzeí, galerií, výstavních síní a dalších podobných zařízení. Otevřou se také zahrady zámků, skanzenů a hradů.

 

Profesionálové i amatéři mohou opět organizovaně trénovat

Na vnitřním i venkovním sportovišti může od zítřejšího dne opět probíhat trénink profesionálních i amatérských sportovců, to vše za předpokladu, že se jej zúčastní maximálně stovka osob.

Částečně se otevřou hranice

Do České republiky budou moct nově vstoupit občané zemí mimo Evropskou unii, kteří se však musí prokázat negativním testem na koronavirus. Zároveň musí splňovat podmínku, že jsou zde nezbytně nutní kvůli sezonním pracím a zaměstnání ve výbraných oborech.

 

Vlaky a autobusy začnou obsluhovat mezinárodní linky

Na železnice a mezi autobusovou dopravu se vrátí také mezinárodní spoje. Uvolnění čeká také leteckou dopravu.

Co i nadále platí? Roušky, rozestupy

Pravidla, která se týkají hygieny, platí i nadále. Zůstávají tak beze změny. Povinností je mít ochranu nosu a úst. I nadále se musí dodržovat dvoumetrové rozestupy, lidé by si měli pravidelně dezinfikovat ruce.

Výjimku u nošení roušek mají děti v mateřských školách a dětských skupinách, řidiči veřejné dopravy v uzavřených kabinách, členové domácnosti, kteří cestují jedním autem. Nosit je nemusí ani děti do dvou let, autisté a umělci, kteří provádějí autorské dílo.

Další fáze uvolňování je naplánovaná na 25. května 

Datum 11. května je prozatím předposledním, na které připadá již naplánované rozvolňování. Další nás čeká za dva týdny, konkrétně v pondělí 25. května. To už by měli otevřít například hotely, vnitřní prostory stravovacích služeb, povolené by měly být také akce do 500 lidí a do škol, konkrétně na první stupeň těch základních, by se mohly vrátit děti po skupinkách patnácti. Přehledně se dají všechna plánovaná rozvolnění najít na webu ministerstva zdravotnictví.

Další články