Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 18.4.
Svátek má Valérie
Menu

Přehled opatření Už zítra venku sundáme roušky!

Už zítra venku sundáme roušky!
Pohyb venku bude opět možný bez roušek.

foto: Lukáš Blokša

24. 05. 2020 - 12:00

Už zítra proběhne další vlna rozvolňování opatření přijatých kvůli zpomalení šíření nákazy koronaviru. Skončí mimo jiné povinnost nosit roušky venku při dodržení dvoumetrových rozestupů mezi cizími lidmi. V budovách a městské hromadné dopravě povinnost nosit roušku bude stále. Konec nošení roušek venku však není jediným opatřením, které zítra končí. Podívejte se na jejich přehled.

Roušky

Ve venkovních prostorách budou moct lidé od zítřka, tedy 25. května, chodit bez roušky. I nadále však platí povinnost nosit roušku ve veřejné dopravě včetně taxíků, které budou od pondělí povolené nově. Nosit roušku budeme muset také uvnitř budov jako jsou obchody, divadla, kina, čerpací stanice a další. Roušku bychom měli mít také všude tam, kde se nachází dvě osoby na bližší vzdálenost než dva metry, výjimku zde tvoří členové jedné domácnosti.

Akce do 300 osob

Ministerstvo zdravotnictví na svém webu informuje o tom, že se od pondělí povolují hromadné akce do 300 osob. A to ve venkovních, ale také vnitřních prostorách.

Restaurace

V pondělí dojde také k otevření vnitřních prostor restaurací, barů a kaváren. Návštěvníci budou muset dodržovat přísná hygienická opatření. Majitelé musí zajistit například dezinfekci rukou nebo dostatečné rozestupy mezi stoly.

Nemocnice a sociální zařízení

Od 25. května se povolují opětovné návštěvy v nemocnicích a domovech seniorů. Přijít na návštěvu mohou maximálně dvě dospělé osoby, kterým pracovníci nemocnic při příchodu změří teplotu. Návštěvy musí být vybavené rouškou a při příchodu si vydezinfikovat ruce. V případě vícelůžkových pokojů bude návštěvy oddělovat paraván.

Organizovaný sportovní trénink

Povolení se dočká také organizovaný trénink u profesionálních i amatérských sportovců. Ve venkovním i vnitřním sportovišti, do 300 osob. A s možností využití zázemí.

První stupeň čeká návrat do škol
 
Do lavic se po více než dvouměsíční pauze vrátí žáci prvního stupně základních škol. Vypadá to ale, že se do nich vrátí jen část ze zhruba 563 tisíc mladších školáků. Docházka totiž bude dobrovolná. Zájem museli rodiče školám nahlásit do 18. května.

Děti na školách čeká rozdělení do skupin po nejvýše patnácti. Roušky ve třídách nebudou při rozestupech povinné. Na chodbách, toaletách a v šatnách povinné budou.

Na poštu i o víkendu

Česká pošta, respektive všechny její pobočky, se od pondělí vrátí do běžné pracovní doby, která platila před opatřeními proti koronaviru. Od příštího týdne také skončí možnost posílat průhledné zásilky s rouškami po Česku zdarma.

 

 

 

Hrady a zámky

S téměř dvouměsíčním zpožděním začne od pondělí 25. května sezóna na hradech a zámcích. Návštěvníci i průvodci budou muset dodržovat jasná opatření. A to včetně nošení roušek a dezinfekce rukou. Otevření vnitřních prostor a pavilonů se dočkají také zoologické a botanické zahrady.

Kempy

Otevření se dočkají také hotely a venkovní kempy. U těch se vzhledem k současné situaci s omezenými možnostmi cestování do zahraničí počítá s velkým zájmem o ubytování.

Koupaliště, sauny, tetovací studia

S 25. květnem se otevírají také koupaliště a aquaparky. I zde však návštěvníci musí srovnat s bezpečnostmími opatřeními. Platit půjde pouze bezkonkaktně. Rouška je nutná při jakémkoliv pohybu po areálu, sundává se pouze při koupání.

Fungovat můžou od pondělí taky tetovací studia, wellness centra a sauny.

 

Další články