Tradiční koleda a návštěvy rodiny
Na velikonoční koledování letos raději zapomeňte. V lepším případě se vystavíte pouze pokutě, v horším případě se můžeme i nakazit. "Podle současných opatření to není možné," prohlásil už během pondělí ministr vnitra Jan Hamáček na tiskové konferenci po jednání vlády. O úplné koledování samozřejmě nikdo nepřijde, lidé mohou koledovat v rámci užší rodiny ve svých domech. Koledování ale není jedinou věcí, která dozná změn. Ústřední krizový štáb doporučuje vynechat také tradiční návštěvu u rodiny. A hromadné popíjení? To se taky nesmí.

Bohoslužby pouze přes internet?
Velikonoce jsou tím nejdůležitějším svátkem, který křesťané během roku slaví. Každoročně to znamená hlavně nárůst věřícíh, kteří míří do kostela na mši. Letos to ovšem nepůjde, hromadné bohoslužby jsou zakázané. Lidé si tak často budou muset vystačit pouze s televizí nebo internetem. Česká biskupská konference zároveň vyzvala věřící, že místo sobotní návštěvy kostela mají dát do okna zapálenou svíci.

"Ještě v době nedávno minulé patřilo mezi velikonoční zvyky rozsvítit světlo za oknem a případně vystavit obrázek Krista o velikonoční noci. Jako křesťanské církve v naší zemi se k tomuto zvyku letos vrátíme, abychom si připomenuli Ježíšovo zmrtvýchvstání jako rozzáření světla, které už nehasne a naděje, která nikdy neumírá," je napsáno v prohlášení.

 

Cesta na chalupu a do přírody
Každý víkend v současné situaci míří spousta lidí na chaty a chalupy. Ministerstvo podobné chování i nadále nedoporučuje, ovšem zároveň vyzývá občany, kteří se pro podobnou cestu rozhodnout, aby se drželi pouze na svém pozemku a nesetkávali se s místními.

Stejná pravidla i nadále platí pro výlety do parků a přírody. Ty zůstávají povolené, lidé se však i nadále mohou pohybovat pouze po dvojicích, pokud se nejedná o členy rodiny nebo obyvatele jedné domácnosti. Stále platí zákaz shlukování. 

Sportovat se dá ve venkovních areálech
Jedno z vyžití, které v tomto týdnu doznalo změn, je sportování. Lidé mohou nově navštěvovat venkovní sportoviště, kde platí také výjimka pro nošení roušek. Pořád platí minimálně dvoumetrové odstupy.

Nakupovat jde nově i v hobbymarketech a stavebninách
Do otevřených nákupních center je možné jít i během Velikonoc, musí se ale dodržovat pravidla jako odstupy či roušky. Od čtvrtka jsou pak nově otevřené i hobbymaerkety, železářství, prodejny stavebnin a prodejny a servis jízdních kol.