Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Vláda schválila znovuzavedení nouzového stavu na 14 dnů

Vláda schválila znovuzavedení nouzového stavu na 14 dnů

foto: Vláda.cz

14. 02. 2021 - 17:50

Vláda České republiky premiéra Andreje Babiše dnes odpoledne schválila žádost hejtmanů o prodloužení nouzového stavu. Babišův kabinet tak učinil na svém odpoledním jednání poté, kdy zástupci vlády dopoledne jednali s hejtmany a primátorem Prahy. Detaily prozradil Babiš na brífinku.

"Vláda na základě jednání s hejtmany vyhlásila stav nouze," oznámil o půl šesté odpoledne premiér Babiš.

"Ukončení nouzového stavu by znamenalo rozvolnit. A to si nemůžeme dovolit. Předsedům opozočních stran jsem poslal pozvánku, abychom se setkali už v úterý a budeme dále jednat," řekl dále Babiš.

Vláda se podle Babiše snaží připravit očkování až na kapacitu sto tisíc lidí denně, pokud přijdou dodávky vakcíny. Postup vlády podle premiéra není protiústavní, zároveň okomentoval situaci kolem pandemického zákona.

"Pandemický zákon projedná vláda v pondělí, v úterý se setkáme s opozicí a budeme o něm diskutovat. Co se týče vyhlášení stavu nouze, tentokrát došlo k vyhlášení na základě žádosti hejtmanů. Což je podle našich právníků jiná situace, než ta u předchozího nouzového stavu," uvedl na tiskové konferenci na dorazy novinářů Babiš.

Postup vlády hájila také ministrině financí Alena Schillerová.

"Rozhodnutí vlády se opírá o jiný právní důvod, novou skutkovou situaci. Tou je žádost 13 hejtman a jednoho primátora o vyhlášení nouzového stavu," řekla na brífinku Schillerová.

Havlíček: Restauce i další zařízení pojedou i nadále podle dosavadních pravidel

"Pro podnikatele se v tuto chvíli nic nemění. Jedou ve stejném režimu, jako v posledních týdnech," uvedl vicepremiér Karel Havlíček.

Existují výjimky. Patří mezi ně oblast ubytování, do výjimek jsou nově zavedeny osoby, které využívají zdravotní služby. Zároveň doznal úpravy provoz knihoven. Ty mohou mít nově výdajová okénka.

Další články